top of page
Turun Osteopatia Osteopaatti Iida Salo Turku Varsinais-Suomi

Blogi

Masennus ja osteopatia

Auringonvalo ja lämpö ovat kevään myötä lisääntyneet ja pian saamme nauttia kesästä. Monelle tämä aika on uuden energian aikaa, virtaa ja jaksamista riittää. Toisilla taas lisääntynyt auringonvalo saattaa pahentaa jo valmiiksi huonoa oloa. Kesälomien alkaessa saattaa olla enemmän aikaa pysähtyä ja kuunnella itseään, omaa oloaan ja kehon viestejä. Tällöin tietoisuuteen voi nousta väsymystä, uupumusta ja muita negatiivisia tuntemuksia.


Masennus on yleinen ongelma, joka aiheuttaa yksilötasolla kärsimystä sekä masennusta sairastavalle että hänen läheisilleen. Se aiheuttaa yhteiskunnan tasolla miljoonien eurojen menetyksiä vuosittain mm. sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisten myötä.


Jo pelkästään lieviä masennustiloja on eri arvioiden mukaan 10-15 prosentilla aikuisista, 0,5-1 prosentilla alle kouluikäisistä, alakouluikäisistä noin 2 prosentilla ja prosentit kasvavat mentäessä murrosikään ja varhaisaikuisuuteen (Terveyskirjasto). Masennusoireet koskettavat kaikenikäisiä pienistä vauvoista ikäihmisiin.


Masennuksen hoito riippuu oireiden voimakkuudesta ja vakavuudesta. Tehokkaiksi hoitokeinoiksi on todettu psykoterapia ja muut psykososiaaliset hoitomuodot sekä lääkitys tai näiden yhdistelmä. Masennusdiagnoosin, lääkityksen ja lähetteet psykososisaalisiin hoitoihin saa lääkärin kautta, mutta osteopaatillesi et tarvitse erillistä lähetettä.

Osteopatiasta saa tukea kuntoutumiseen.
Osteopatiasta saa tukea kuntoutumiseen.

Miten osteopaattisi voi auttaa masennusoireiden kanssa? Masennus tuntuu niin mielessä kuin kehossa. Osteopatia on tehokas hoitomuoto tukemaan lääketieteellistä hoitoa ja psykoterapiaa. Univaikeudet, hermostollinen yli- tai aliaktiivisuus, hengitysvaikeudet, muut toiminnalliset sisäelinten ongelmat kuten jännitysvatsaoireilu tai sydämen tykytykset ovat esimerkkejä kehon ilmentämiä masennusoireita, joita voidaan turvallisin, lempein tekniikoin lievittää. Oireiden lievittäminen helpottaa kokonaiskuormituksen määrää kehossa ja mielessä, ja tätä myötä edistää kokonaisvaltaista kuntoutumista. Yhtä pakettiratkaisua ei ole ja hoito suunnitellaan aina ihmisen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tasapainottamalla muun muassa autonomisen hermoston toimintaa voidaan vaikuttaa moniin fyysisiin oireisiin, ja hengitystekniikkaa harjoittamalla asiakas saa keinoja hallita itse omaa oireiluaan. Joskus fyysinen keho on niin jännittynyt, että kevyelläkin käsittelyllä perusaineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat, lihaksisto rentoutuu ja tätä myöten monet fyysiset oireet lievittyvät.


Arvioimme ja pohdimme kanssasi yhdessä

  • Muiden ammattilaisten hoidon tarpeen samanaikaisesti (esim. lääkäri, psykologi).

  • Miten oireilusi vaikuttaa työ- ja vapaa-aikaan, mihin hoidossa keskitytään ensin.

  • Mitä itse voit tehdä hyvinvointisi eteen. Tarkoitus ei ole kuormittaa lisää patistamalla suuriin elämänmuutoksiin vaan olla tukena ja vierellä kulkijana kohti tasapainoisempaa terveydentilaa.

Osteopaattinasi

  • Käsittelen kehoasi, jotta fyysiset jännittykset kehossasi vähenevät ja kokonaiskuormittuneisuus pienenee.

  • Käyn kanssasi läpi esimerkiksi erilaisia hengitys- tai mielikuvaharjoitteita, jännitys-rentoutusmenetelmiin perustuvia apukeinoja arjessa selviämiseen tai rentoutusharjoituksia mikäli niille on tarvetta ja sinulta löytyy niiden tekemiseen voimia ja jaksamista.

  • Ohjaan ja autan oikeanlaisen ammattilaisen löytämiseksi mikäli et ole jo hoitosuhteessa muihin tahoihin.

Mielenterveys on osa kokonaisterveyttä. Ahdistuneisuutta, alakuloa, ylivirittyneisyyttä, ylisuorittamista, ylikuormittumista, väsymystä, uupumusta tai mielenkiinnon puuttumista asioihin joista ennen sai iloa tapaan viikottain vastaanotollani vaikkei mitään diagnoosia ole asetettu. Minun vastaanotollani näistä asioista saa puhua. Etsimme yhdessä sinulle sopivat hoitomuodot ja ratkaisut omien voimavarojesi mukaan jotta jaksaisit arjessa paremmin.



Lisätietoa masennuksesta

Lasten ja nuorten masennus ja mielialahäiriöt:

Mieli maassa, mikä avuksi? (Depressio, masennus):

Masennus:

Comments


bottom of page