top of page
Turun Osteopatia Osteopaatti Iida Salo Turku Varsinais-Suomi

Blogi

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Haluan tällä kirjoituksella valaista, mitä konkreettisesti tapahtuu, kun astut sisään vastaanotolleni. Jokainen osteopaatti tekee työtä tyylillään, joten kuvaan tässä tyypillisen polun joka minun luonani käydään läpi.


Turun osteopatiapalvelut osteopaatti Iida Salo Turku Valokuvaaja Elina Palosaari
Saapuminen vastaanotolle. Kuva: Elina Palosaari

Ensimmäinen käynti

Ensimmäisellä kerralla pyydän täyttämään esitietolomakkeen, jossa kysytään perustietoja, markkinointilupa ja informoidaan tietosuojasta. Tietosuoja-asetus on tulostettuna esitietolomakkeen alla ja luettavissa nettisivuilta milloin tahansa.

Esitietolomakkeen jälkeen kartoitan kattavasti tilanteesi alkuhaastattelulla. Sen lisäksi, että käymme läpi sitä syytä, jonka vuoksi olet vastaanotolle hakeutunut, kysyn muita terveyteesi ja elämäntilanteeseesi liittyviä tekijöitä. Kysyn mm. perussairauksista ja lääkityksistä, unen laadusta, kokonaiskuormituksen määrästä, harrastuksista, aiemmista onnettomuuksista ja leikkauksista, ravitsemuksesta, sosiaalisesta elämästä kuten työstä ja perheestä ja niin edespäin. Mitä minä teen sillä tiedolla miten nukut, teet työtä tai millainen ruokavalio sinulla on? Mitä väliä sillä on, että olit kolarissa 5 vuotta sitten, sinähän kuntouduit siitä ja tämä nykyinen vaiva ei tullut kolarista? Haluan saada mahdollisimman kattavan kuvan siitä, millaisessa tilassa kehosi ja mielesi tällä hetkellä on ja mitkä elämänvaiheet ovat tuoneet sinut tähän pisteeseen. Keho muistaa yhtä lailla kuin mielikin, joten vaikka kysymykset voivat kuulostaa välillä hassuilta eivätkä mielestäsi liity oireisiisi mitenkään on niillä aina jokin tarkoitus suuremmassa kokonaisuudessa. Osteopaatin tehtävä on löytää erilaisia toiminnallisia yhteyksiä ja sitä kautta selvittää oireidesi syy. Joskus syyt ovat yksinkertaisia ja melko ilmiselviä, mutta kokemukseni perusteella näin käy varsin harvoin. Haastattelun jälkeen tehdään erilaisia tutkimuksia, kuten tutkitaan kehon linjauksia, selkärangan ja muiden nivelten liikkeitä sekä hengitystä. Lisäksi palpoimalla eli käsin tunnustelemalla tutkin esimerkiksi eri kudosten tuntumaa, onko jotkin kehon alueet jännittyneemmät kuin toiset ja löytyykö kehosta turvotuksia.

Haastattelun ja tutkimisen jälkeen on saatu jo jonkinlainen kuva siitä, mistä hoitaminen kannattaa aloittaa. Ei ole yhtä kaavaa jolla aina menisin tietyn oirekuvan tai ihmistyypin kohdalla, vaan käyttämäni tekniikat ja hoitomenetelmät valikoituvat yksilöllisesti asiakkaan mukaan. Joskus lähestyminen voi olla niin sanotusti suorempi, eli niveliä, lihaksia ja lihaskalvoja käsitellään suoraan joko mobilisoimalla tai vaikka lihasenergiatekniikoilla, nikamia voidaan manipuloida tai lihaksia käsitellä hieronnastakin tutuilla otteilla. Joskus taas voidaan käyttää niin sanottuja epäsuoria lähestymistapoja, joissa nivel, lihas tai jokin kehon osa pyritään saamaan tasapainoon rentouden ja hermostollisen tasapainottamisen kautta. Menetelmävalinnoista huolimatta teen hoitotyötä ilman runnomista ja kivun tahallista provosointia.


Turun osteopatiapalvelut osteopaatti Iida Salo Turku Valokuvaaja Elina Palosaari
Osteopaattisen hoidon alussa. Kuva: Elina Palosaari

Hoidon jälkeen vedän yhteen ajatuksiani ja kerron mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen vastaanoton ulkopuolella. Usein lähdetään perusasioiden kuntoon laittamisesta: lepo, nesteytys/ravitsemus sekä aktiivisuus ja liikunnallisuus. Monesti ohjaan hengitysharjoituksia, yksinkertaisia täsmävenytyksiä tai liikkuvuusharjoitteita. Kerron myös, jos mielestäni kaipaat osteopatian lisäksi jonkin muun ammattilaisen apua, kuten lääkärin konsultaatiota, fysioterapiaa, toimintaterapiaa ja niin edelleen.

Harvoin varsinkaan pitkittyneissä ongelmissa yksi hoitokerta riittää. Mitä pidempään ongelmat ovat kehittyneet, sitä kauemmin niiden purkamisessa usein menee. Tämä hyväksytään usein esimerkiksi psykoterapian saralla, mutta mm. meiltä osteopaateilta saatetaan odottaa nopeampia ratkaisuja. Kollegani on kirjoittanut tästä hyvän tekstin, laitan linkin tämän jutun loppuun. * Mitä tapahtuu kun lähdet vastaanotolta?

Ensimmäisen käynnin jälkeen teen kaikille hoito- ja kuntoutumissuunnitelman. Kirjaan ylös mitä ajattelen oireiden taustalla olevan, mitkä seikat ylläpitävät oireita, onko jotain erityistä varottavaa tai huomioitavaa hoidon ja tekniikkavalintojen kannalta (nk. punaiset ja keltaiset liput), mitkä asiat mahdollisesti edistävät kuntoutumista ja mikä on hoidon ja kuntoutumisen tavoite. Usein kahlaan läpi kirjallisuutta ja nettiä mikäli vastaan tulee esimerkiksi uusia sairauksien muotoja, minulle tuntemattomia lääkkeitä tai hoitomuotoja. Joskus kertaan vanhoista oppikirjoistani rakenteiden nimityksiä tai pohdin erilaisia toiminnallisia kokonaisuuksia. Hoitosi siis jatkuu vaikka lähdetkin vastaanotolta koska kirjaaminen on osa hyvää, laadukasta hoitoa.


Jatkokäynnit

Koska jokaisen ensikäynnin jälkeen on tehty jo suunnitelma, ovat jatkokäynnit monesti lyhyempiä kuin ensimmäinen. Siksi olen määritellyt (aikuisten) hoitokäynnin pituudeksi 40-60 minuuttia, koska on yksilöllistä kuinka ”nopeasti” tai ”hitaasti” milläkin kerralla ollaan valmiita. Jatkokäynnin alkuun käydään läpi nykytilannetta, onko oirekuvassa muutoksia, oletko tehnyt mahdollisesti edelliskerralla saatuja kotiohjeita ja niin edelleen. Lisäksi tehdään tarvittavia tutkimuksia, jolloin voidaan toistaa jo aiemmin tehtyjä testejä jotta nähdään onko tilanne muuttunut tai kartoittaa esimerkiksi jonkin tietyn kehon osan toimintaa tarkemmin. Jokaisen käynnin yhteydessä ja jälkeen teen kirjaukset asiakastietojärjestelmään. Huolellinen kirjaaminen on sekä sinun oikeusturvaasi asiakkaana että minun terveydenhuollon ammattihenkilönä. Kerättävistä tiedoista ja niiden käytöstä on kerrottu yritykseni tietosuojaselosteessa enemmän.


Turun osteopatiapalvelut osteopaatti Iida Salo Turku Valokuvaaja Elina Palosaari
Osteopaattisen hoidon aikana. Kuva: Elina Palosaari


Lopuksi

Teen töitä pääsääntöisesti osteopaattisin menetelmin mutta käytän paljon suullista ohjausta ja keskustelua osana hoitoa. Osteopatia on kokonaisuuksien ymmärtämistä, ei pelkkää käsillä vääntelyä ja kääntelyä. Minulle tärkeää on saada sinulle olo, että olet tullut kuulluksi ja kohdatuksi, ymmärrät miksi valitsen jonkin lähestymistavan ja miksi annetut koti- ja omahoito-ohjeet ovat tärkeitä. Sinun kehollasi ja mielelläsi on mielettömän suuri kapasiteetti ja potentiaali paranemiseen, itsesäätelyyn ja -korjaamiseen. Minun tehtäväni osteopaattina on poistaa terveytesi ja hyvinvointisi tiellä olevia esteitä ja hidasteita, jotta pystyisit käyttämään tuota kapasiteettia optimaalisesti. Työn tekee aina kuitenkin oma kehosi ja mielesi, ja osteopaattina tuen näitä prosesseja. *

Helsinkiläisen kollegani osteopaatti Tero Honkasen blogikirjoitus ”Kerrasta kuntoon” http://osteopaatti.blogspot.com/2017/08/kerrasta-kuntoon.html



Turun osteopatiapalvelut osteopaatti Iida Salo Turku Valokuvaaja Elina Palosaari
Luuranko DO jää odottelemaan. Kuva: Elina Palosaari

bottom of page