Purentaongelmat ovat tavallinen vaiva joskin ihmiset harvemmin hakeutuvat luokseni pelkästään sen vuoksi. Suurelta osin kyse on tietämättömyydestä ja erilaiset purentalihashieronnat ja muut käsittelyt saatetaan tietää mutta ei sitä, että myös meidät osteopaatit on koulutettu pään alueen ja purentalihasten hoitoon. Vaikka pääpaino on purentaongelmissa käyn tekstin lopussa läpi muutamia muita suun alueen ongelmia joita huomioin vastaanotollani.
Bruksismi, muu hampaiden yhteenpureminen ja leukojen jännittäminen
Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on yksi yleisimpiä vaivoja joista kyselen alkukartoituksen yhteydessä varsinkin jos sinulla on niska-hartiaseudun jännittyneisyyttä, päänsärkyjä tai lantionpohjan kireyttä tai kipua.
Bruksismin taustatekijät ovat yksilöllisiä mutta yksi merkittävimmistä tekijöistä on stressi. Narskuttelu aiheuttaa useimmiten päänsärkyjä ja niskan sekä kaulan alueen lihasten kiristystä, joskus jopa laajemmin yläselän ja rintakehän kireyttä. Narskuttelun taustalla voi olla myös lääkkeiden tai päihteiden käyttöä, tupakointia tai muita tekijöitä joista kyselen saadakseni kattavamman kuvan bruksismin taustatekijöistä.
Joillakin ihmisillä on tapana jännittää leukaa valveilla ollessa ilman hampaiden kontaktia (kyseessä voi olla valvebruksismi) tai purra hampaita yhteen. Erityisesti tunnereaktiot ja stressi saattavat tuntua "leukaperissä". Lantionpohjan ja lantion alueen kireyksillä on joskus osuutensa niskan ja leuan alueen kireyksissä joten erilaiset vaivat lantiossa voivat heijastella kireytenä pään seudulla.
Osteopaattina käyn läpi mikä juuri sinun bruksaamisen tai muun leukojen jännittämisen taustalla on ja hoidan sen mukaan. Monesti hoito aloitetaan muualta kuin itse purentalihaksista, esimerkiksi yläselän ja rintakehän hoidolla edeten kaulan, niskan ja pään alueelle. Useimmiten suun sisäiset tekniikat ovat jatkokäynnin aiheita sillä pelkkä suun sisäinen purentalihasten käsittely ei johda pitkäaikaisiin hoitotuloksiin. On siis järkevintä aloittaa kehon rentouttaminen pinnallisemmista kudoksista ja edetä vähitellen kehon tahtiin kohti syvempiä rakenteita.
Oikomishoidot
Useimmiten oikomishoitoja tehdään lapsille mutta myös aikuisilla oikomishoidot voivat olla aiheellisia. Hoitoihin voi kuulua irrotettavia ja/ tai kiinteitä oikomiskojeita, hampaiden poistoja, suun alueen kirurgiaa ja niin edelleen. Useimmiten purentavirheet ovat jo aiheuttaneet ongelmia kuten päänsärkyjä. Niskaveto ja muut kojeet voivat tuntua varsinkin alkuun epämiellyttäviltä ja näihin epämukavuuden tuntemuksiin sekä kireyksiin suun alueelle voidaan saada positiivisia vaikutuksia osteopaattisella hoidolla.
Osteopatia toimii hyvin tukena kaikenikäisten oikomishoidoissa.
Muita suun alueen vaivoja eri ikäisillä
Suun alueella voi olla iästä riippumatta erilaisia vaivoja ja näitä tuleekin vähän väliä vastaanotollan eteeni.
Hyvin pienilläkin vauvoilla voi olla suun alueen ongelmia vaikka varsinaista purentavaivaa ei vielä olisikaan. Kireät huuli- ja kielijänteet voivat vaikuttaa hyvän imuotteen löytymiseen, (nenä)hengitykseen ja kielen liikkeisiin. Suu ei välttämättä aukea muista kasvojen alueen kireyksistä johtuen riittävästi jotta vauva saisi hyvän otteen rinnasta. Myöhemmin kun lapsi opettelee muun muassa syömään kiinteitä ruokia ja puhumaan voivat kireydet kasvojen, pään ja kaulan alueella haitata uusien taitojen oppimista.
Pienillä vauvoilla ja lapsilla hampaiden puhkeaminen on tahdiltaan yksilöllistä ja välillä tuskaista. Joskus osteopaattinen hoito voi helpottaa tätä tuskaisuutta kun pään ja suun aluetta saadaan rentoutettua.
Erityisesti pienten lasten kohdalla suosin epäsuoria hoitomenetelmiä. Varsinkin vauvat saattavat ilmaista itseään hoidon aikana itkulla vaikka itse hoito ei heitä satutakkaan. Hoidot ovat kuitenkin hyödyttäneet lukuisia pieniä asiakkaitani vuosien varrella.
Iäkkäämmillä ihmisillä suun alueen oireiluihin voi vaikuttaa osa- tai kokoproteesit. Jos proteesi hankaa tai ei asetu suuhun kunnolla ensisijainen paikka korjata asia on hammaslääkärin vastaanotto. Mikäli huonosti istuva proteesi on aiheuttanut kipuja purentalihaksiin tai leuan alueelle voi osteopaattisesta käsittelystä olla apua.
Kaiken ikäisillä aikuisilla viisaudenhampaiden puhkeaminen ja poistot voivat aiheuttaa kireyttä kasvojen ja suun alueelle. Joskus haavojen paraneminen pitkittyy tai turvotusta on paljon ja näissäkin tilanteissa osteopatia on toiminut hyvänä tukena hammashoidolle.
Yksilöllistä hoitoa ja ohjausta
Kuten muulloinkin, arvioin aina oiretilanteen yksilöllisesti. Kattava alkukartoitus antaa jo viitteitä mistä tilannetta on hyvä lähteä purkamaan niin manuaalisen käsittelyn kuin ohjauksen osalta.
Yleisimpiä ohjeita joita annan purentaongelmista ja suun alueen vaivoista kärsiville:
rentoutusharjoitukset
hengitysharjoitukset
leuan ja niskan ja/tai yläselän liikeharjoitteet
purentalihasten tai kasvojen alueen itsehieronta
Ohjaan tarpeen mukaan myös muiden ammattilaisten pariin kuten hammaslääkäriin tai hammashoitolaan, imetysohjaajalle ja niin edelleen.
Purentaongelmat ja suun alueen oireet vaikuttavat kokonaisterveyteen merkittävästi; muun muassa päänsärky, hengitysvaikeudet, tukkoisuuden tunne, huimaus ja kasvojen alueen kivut ovat oireita joihin voit saada apua osteopatiasta. Purentalihasten ja suun alueen hoito on aina osa hoitokokonaisuutta. Jos kuitenkin erityisesti toivot näiden alueiden käsittelyä voit tuoda sen esimerkiksi alkuhaastattelun yhteydessä esiin.
Lisäluettavaa:
Bruksismi https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00356
Oikomishoidot https://www.terveyskirjasto.fi/trv00089
Tukea imetykseen https://imetys.fi/
Comments